egészséges receptek és alapanyagok

Csakajó

Csakajó

Hogy készül a jó forralt bor?

2014. december 01. - ladyfit

forraltbor_kicsi.jpgIlyen hidegben másra se tudok gondolni, csak valami melegre, a jó bor pedig a lelkemet is felmelegíti. A forralt bort nagyon sokáig nem szerettem, vörös volt, tanninos, émelyítő, néhány éve viszont a Divinoban sikerült jót inni, az isten tartsa meg jó szokásukat. Node, nincs minden sarkon Divino, és otthon is jó forraltborozni, nem csak a Bazilika fényeinek árnyékában. A lényeg, hogy most megvan a tuti recept, amit nem kezelek szakmai titokként, meg is osztom.

Hozzávalók (nagy adag)

  • 2-szer 0,75-ös vörös vagy fehér bor.

Érdemes gyümölcsösebb aromájút választani, könnyedet, de felhívnám a figyelmet arra, hogy rossz borból a forralt bor is rossz lesz, nem érdemes ezen spórolni.

  • Fél liter víz (legjobb ha szűrt, tisztított)
  • Forralt bor fűszerek

No, itt sem a kotányi keverék lesz az, ami ízt ad, hanem két lehetőség van. Vagy van otthon mindeféle jóság, és a bor aromáinak megfelelően összekeverjük őket, vagy, amit én alkalmazok, megveszem a Fűszerész forralt bor keveréket (van fehér és vörösboros is) és azt keverem.

  • Tea

A bortól függően lehet kísérletezni, pl ha bogyós gyümölcsös a karakter, vagy meggyes, akkor olyan teát választok. Lehet a tea tiszta gyümölcsös vagy akár fekete is.

 Elkészítés:

A fél liter vízben megfőzöm a teát és a fűszereket, felforralom, de nem várom meg, hogy lobogjon a víz. Ehhez a keverékhez adom a bort, és együtt felmelegítem őket, nem forralom, hogy maradjon alkohol.

Én most a Skizo vöröset használtam. Bejött.

A bejegyzés trackback címe:

https://csakajobolt.blog.hu/api/trackback/id/tr156949067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jet set 2014.12.02. 12:37:00

Persze, szűrt víz, meg a kotányi is szar. Hagyjál már!

gym 2014.12.02. 12:58:54

Ez tényleg elég gyanús recept...

Sakic 2014.12.02. 13:03:38

Vörösbor, szegfűszeg, fahéj, cukor (vagy méz) azt viszont hallásra ez inkább már a boros teára hajaz ... a fűszerkeverék egyébként is a lusták meg gyengék fegyvere ;) Ettől függetlenül egy kóstolásra mindenképp vevő lennék.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.12.02. 13:24:50

Forralt borhoz vizet?
Brrr...
Tea?
Broáf...

A szűrt vízzel meg ne tessék kiröhögtetni magad.

Ja, vörösbor, fehérbor egybe (merthogy a színe nem vörös meg fehér, hanem csak a neve, ahogy többnyire a kékszőlő sem kék).

"rossz borból a forralt bor is rossz lesz, nem érdemes ezen spórolni"
Jaja, én is ezért szoktam 70 ezer Ft fölötti bordóit venni hozzá. Meg boros kólának is.

Viccet félretéve, forralt bornak simán jók a műanyag palackos 2 literes borok is, vagy a Varga-pincészet egyébként ihatatlan borai néhány száz Ft/liter áron. Vagy a sok helyen kimérve kapható borok, csak oda vinni kell PET-palackot.

Olyan bort, amit meg lehet inni magában, és még jó ízű is, kár erre feláldozni.

@Sakic:
Egy csipetnyi őrölt bors vagy erőspaprika sem tesz rosszat neki. :-)

Bélabácsi 2014.12.02. 14:37:45

Ilyen jót is régen röhögtem......

Tea ??? Forralt borba ?

Segítek, jó ?

Ad. 1: 5 liter rendes bor, nem kell hogy gyümölcsös legyen (minek ?)
Ad. 2: kis markék szegfűbors és szegfűszeg, felerészben
Ad. 3: méz (vagy teljesen, vagy cukorral kombinálva), ízlés szerint
Ad. 4: 3 egész narancs, rendesen, éles késsel meghámozva, felszeletelve
Ad. 4. 2 egész citrom, dettó mint fent
Ad. 5. olyan 3-4 dl víz (többet minek, most vizet vagy bvort iszik az ember ?)

Fahéjat ízlés szerint, erőspaprika dettó.

Felrakod mindet egy lábasba és 65-70 fokig hevítve az egészet, és ezen a hőfokon tartod 2-2,5 órán keresztül. Aztán lehet inni.

Ennyi.

zoli_ 2014.12.02. 14:38:02

Óbazmeg, FÜSZERKEVERÉK egy forralt borba???? Ekkora ótvar gagyi semmitmondó receptet!

Ilyet én is tudok, hogy főzzünk finom húslevest?
Vegyünk szűrt, szénsavmentes ásványvizet, bodjaki csípőspaprikát, és maggi zacskós levest! Főzzük össze, de nem ám akárhogy! A knorr olcsó levesport ne használjuk!!!

Brrrrr

Baze a forraltbor borból, fahéjból, szegfűszegből, chili paprikából, csipetnyi borból, cukorból, és citromból áll. Nem fűszerkeverékből...

károly szántana 2014.12.02. 15:46:27

Forralt bor hozzávalók:
bor (2 literböl 5-6 bögre lesz)
fahéj (2 literhez legalább egy egész rúdnyi)
szekfüszeg (teatojásban, hogy egyszerre ki lehessen venni, mert ha túl sokáig benne marad, akkor megkeseríti a forralt bort)
cukor/repceméz ízlés szerint (egyedül a repceméz nem túl savas ahhoz, hogy ne telepedjen rá a bor meglévö savasságára, ami szigorúan tilos, az a napraforgóméz, mivel az a legsavasabb!)
Sürün kevergetve addig kell melegíteni amíg el nem kezd susmorogni, akkor le kell fedni, alatta a gázt/villanyt etc. lekapcsolni.
Ami nem kell bele: citrom, narancs, bármilyen füszerkeverék, tea, de legföbbképp NEM KELL BELE VÍZ! egy csöpp sem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.02. 17:14:23

@Bélabácsi: Hát igen! Valahogy így :)
Szűrt víz ... b+

Anselmo 2014.12.02. 20:57:09

A Divino remélem hálás volt a cikkért, meg a "fűszerész" is illene beszálljon a költségekbe.

Pont a fűszerezés miatt lapoztam ide egyébként, az lenne a lényege a forraltbornak, erre kaptam a fűszerkeveréket :) De a kommentelők jól leírták. Azt nem is tudtam, hogy kell bele méz vagy cukor. A narancsos recept is érdekes, majd alkalomadtán kipróbálom.

saliati 2014.12.02. 21:58:39

Ahány ház, annyi szokás... de nem fűszerkeverék és tea... brrrr. Én gyümölccsel szeretem édesen. Fehérborból almával, vörösből naranccsal készítem. Hogy víz kell-e bele? Az attól függ, milyen a hangulatom. A lényeg, amit néhány éve tanultam és betartom, mert tényleg jó: kevés vízben összefőzöm a fűszereket, aztán leszűröm (akár előre elkészítek többet és beteszem a hűtőbe), aztán csak hozzáadom a borhoz ízlés és hangulat szerint gyümölcs, méz cukor és jó sütősre melegítem. A bornak ugyanis nem hiányzik a forrás, viszont a fűszerek akkor adják ki az ízüket, ha kicsit főzve vannak.

ladyfit 2014.12.02. 22:37:17

@saliati: Köszönöm, valóban, ahány ház, annyi szokás. De ki fogom próbálni így is, köszönöm a tippet.

dani2 2014.12.03. 00:31:29

Sziasztok,
A fűszerész a miénk de nem fizettünk a cikkért, sőt minket is meglepett, hogy ilyen lelkesen ajánlottak minket.
A vitának viszont örülünk, akkor is ha úgy néz ki, a kisebbségi véleményt képviseljük.

Merthogy mi is azt mondjuk, hogy a fűszereket először kevés vízben vagy teában érdemes kifőzni. Az ok ugyanaz amit írtak többen is: a bornak nem tesz jót a forralás, a fűszereknek viszont kell. Az áztatott fűszer messze nem ugyanaz, mint a kifőzött. Keményvonalasoknak még nyitva áll az a lehetőség, hogy feláldozandó borban főzzék ki a fűszert, de annak rosszabb íze lesz a mi kísérleteink alapján.

A képen látható keverékben egyébként egész fahéjgyűrű, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendióvirág, hibiszkuszvirág és vágott gyömbér van, ezt mi is gyümölcsökkel és ízlés szerint friss chilivel megtámogatva ajánljuk.

A lényeg annyi hogy jó társaságban fogyasszuk :)

saliati 2014.12.03. 18:02:54

A gyömbéren én is gondolkodtam már, ki is fogom próbálni. ;)
süti beállítások módosítása