egészséges receptek és alapanyagok

Csakajó

Csakajó

Gyors és finom gluténmentes tökmagos kenyér

2015. február 24. - ladyfit

csakajo_kenyer.pngAdhattam volna neki kreatívabb nevet is, de ha egyszer ez az, ami igazán frappáns és illik rá, akkor mi van? Éveken át tartó kenyérsütős kísérletezés, kudarcok, sikerek, ráunás, kenyérsütő lapát véletlen kidobása (nem röhögni, tudom, hogy mással is megesik) után spontán kenyér utáni ácsingózás közben jött az ötlet, hogy szódakenyér, olyat még úgysem csináltunk. Ilyen is ritkán van, rögtön elsőre meg is lett a tökéletes recept, íme:

Hozzávalók (egy majdnem félkilós kenyérkéhez)

300 gramm liszt (Glutenix fehér kenyérliszt keverék, most kezdődik a próbálkozás a többivel, majd beszámolok)

Fél csapott teáskanál só

Nagyon csapott teáskanál szódabikarbóna

330 ml kaukázusi kefír (Danone volt itthon)

1 nagy maréknyi natúr hántolt tökmag

Elkészítés

Előmelegítjük a légkeveréses sütőt 200 fokra. Liszt, szódabikarbóna edénybe beleszitál, sót is hozzáadjuk, majd egészen egyszerűen összekeverjük. Középen mélyedést hagyunk és beleöntjük a kefírt. Belekerül a tökmag is. Kézzel összegyúrjuk (max két perc), és bár ragacsos és lágynak tűnik, nem aggódunk.  Tepsibe megy a sütőpapír, arra egy picike liszt, massza beleterít (inkább lapos buci legyen, mint magas), majd a tetejére is kerül picike liszt. Mehet is a sütőbe, 40 perc alatt kész van. Belül puha, a héja pedig fincsi ropogós. Melegen isteni, de vigyázni kell, mert így nagyon gyorsan is fogy. De muszáj volt megkóstolni. Süssétek meg, nem fogjátok megbánni!

A bejegyzés trackback címe:

https://csakajobolt.blog.hu/api/trackback/id/tr777210517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása