Szegény alma, nagyon nem trendi, helyette inkább minden más egzotikumot falunk, pedig annyiféleképp lehet enni. Nálam is száműzve lett egy időre, untam már rágcsálni, felvágni, és ott volt a kiwi, a pomelo, a mandarin és a narancs télire.
Pedig az alma valóban jó kis gyümölcs. Egyrészt nagyon alacsony a kalóriatartalma. Konkrétan átlagosan 54 kcal-t tartalmaz, ami szinte semmi. Ha csak ez lenne az egyetlen előnye, már akkor is jó lenne, de ennél sokkal többet tud. Ahogy az angol szólás tartja: An apple a day keeps the doctor away, vagyis minden nap egy alma az orvost távol tartja. Szabadfordításban.
Az almát vitamintartalma miatt is érdemes fogyasztani, tartalmaz C- vitamint, káliumot és magnéziumot is.
Ami szintén fontos, hogy az alma pektint tartalmaz, ami többek között salakképző anyag, így emésztési problémákra székrekedésre vagy hasmenésre is egyaránt jó, jó barátságban van a bélnyálkahártyával.
Több, mint száz féle almából válogathatunk. Pár fajtával a Csakajó boltban is megismerkedhettek majd :)
Addig is, ahogy én fogyasztom ma:
Almalé fahéjjal
Hozzávalók:
2 alma ízlés szerinti fajta, én a savanykásabbakat kedvelem
egy kávéskanál fahéj
ha pedig még több tartalmat szeretnék: két evőkanál zab és 2 evőkanál növényi tej
1 dl víz
Az almákat meghámozom (de sokszor még azt sem), majd kimagozom, és beledobom egy kis jéggel és a fahéjjal, valamint a többi hozzávalóval a turmixba, mert a pörgetés nagyon felmelegíti.
5 perc és kész a reggelim, ami beindítja a napomat!
Mit lehet még?
Aszalni
Sütibe reszelni (így még az is megeszi, aki nem szereti)
Gluténmentes liszttel és kókuszvajjal bundás alma