egészséges receptek és alapanyagok

Csakajó

Csakajó

Vörös lencse vagy barna lencse?

2014. december 31. - ladyfit

lencse.pngVörös vagy barna? Aki unja már a barnát, vagy épp nem szereti, mindenképpen vegyen idén vöröset, és az is, aki nem akar az áztatással bajlódni. Túl jól hangzik? Hát még az íze, érdemes lesz kipróbálni. És egy recept ami mindkettővel működik. 

Barna lencse: 

23% fehérjét tartalmaz, keményítőértéke pedig 720 g/kg. B1-, B2-vitaminban gazdag. Magas a szénhidráttartalma is, de a magas rosttartalom miatt ez lassan felszívódó szénhidrát, este is nyugodtan lehet fogyasztani. 

Sok helyen megőrlik és lisztként használják fel, magas keményítőtartalma miatt. Ami fontos, nem kell a lencsés ételekbe liszt, pont az előbbi miatt, sűrűsödik ő magától. Ha nem akarjuk nagyon puhára főzni, akkor egy evőkanállal érdemes ledarálni, és ezzel besűríteni magát az ételt. 

A maghéj miatt áztatni kell, egy éjszakát, vagy legalább 4-5 órát, így könnyebben megfő. 

Vörös lencse:

Magnézium és vastartalomban is élen jár, amellett, hogy szintén jó fehérje és szénhidrátforrás. A Távol-Keleti konyha fontos alapanyaga, de érdemes a mi étrendünkbe is beiktatni. Hántolás közben elveszíti kemény maghéját, így főzni és emészteni is könnyebb. Nem kell áztatás, mosás után mehet a fazékba. 

10899820_10204631065090768_263732607_n.jpg

 

És akkor a recept, ami megállja a helyét vörös és barna lencsével is. Fontos, hogy a barnát előtte áztatni kell:

Hozzávalók:

25 dkg vöröslencse

1 kisebb fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál kókuszolaj

1 liter víz

só,bors

2 babérlevél (mert nem is olyan rossz az :)

0, 5 dl laktózmentes tejföl/ zab/rizstejszín - opcionális

Elkészítés:

A vöröshagymát apróra vágjuk majd a zsiradékon elkezdjük megpirítani. Amikor már kezd üveges lenni, hozzádobjuk az apróra vágott fokhagymát is. Ezután mehet rá a lencse és a fűszerek. Vörös lencsénék kb negydóra 20 perc mire kész, barna lencsénél 40-50 perc. Amikor kész, akkor babérlevél ki (igen, volt már, hogy benne maradt, és nem lett jó), és jöhet a turmixgép vagy a botmixer és krémesre mixeljük. 

Aki viszont krémesebben szereti az ilyesmit, adjon hozzá fél dl laktózmentes tejfölt/ rizstejszínt a mixelés után, és jól keverje el. 

Vörös chedarral isteni finom mindkét verzió, de jöhet bármilyen kedvenc feltét, a kenyérkockától a levesgyöngyig. 

És persze ne feledjétek, hogy minél apróbb szemű valamit eszünk, annál több pénzt hoz a babona szerint. 

Szóval ha van otthon chia mag, akkor hajrá :)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakajobolt.blog.hu/api/trackback/id/tr907024687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása