Januárban mindenki le akarja adni azokat a kilókat, amiket felszedett decemberben. Sőt, még annál is többet. De mit tegyen az ember ha édesszájú és van amiről nem szeretne lemondani. Na, pont ilyen a kesugolyó, amiből elég egy is. Vagy nem, de a lényeg, hogy gyorsan elkészül, magunkkal is vihetjük, ha épp a munkahelyen lenne szükségünk egy életmentő finomságra.
Hozzávalók:
20 dkg kesudió
10 dkg vörösáfonya vagy más aszalvány
4 dkg kókuszolaj
Díszítéshez: kókuszreszelék és kakaóbab töret.
Elkészítés:
Akinek van masszív aprítógépe, azt használja, akinek nincs az vagy darálja le a kesudiót vagy kis fokozaton zúzza szét botmixerrel egy magasabb falú edényben (mert repül). A vörösáfonyát vágjuk apróra, amennyire csak tudjuk. Olvasszuk fel a kókuszzsírt és öntsük a kesuhoz, majd botmixerrel vagy az aprítóval dolgozzuk össze. Közepesen lágy masszát kell kapjunk. Ebbe mehet bele a vörösáfonya. Ha ebben az állapotában formázható, akkor golyókat formázunk, ha még nem, akkor fél óra hűtű, és utána jön a golyózás. Én most kókuszreszelékbe és kakaóbab töretbe hempergettem, de természetesen jöhet a kakaópor, a kissé megpirított darált kesu, vagy fahéj, amit szeretünk. Eláll a hűtőben pár napig, bár nálam max egy napot bír ki. Hozzáadott cukrot nem tartalmaz, így aki édesebben szereti, az tegyen bele pár csepp folyékony édesítőt (stevia, méz, agave, etc.).
Kb 18 golyó lesz belőle.